2012. november 9., péntek

Csoportmunka
Érdekes dolog tanítani. Mert hát egy tanárnak mindent tudnia kell. A tantárgyáról, a tanításról. És sokak szerint mindent jobban kell tudnia.
Na, hát a kooperatív csoport nem erről szól. Sok előkészítés, kétségtelen. De a óra nagy részén a diákok beszélnek, dolgoznak, tanítanak.
Sokszor leírták már, hogy ez azt jelenti, hogy egy-egy gyerek hosszabb ideig beszélhet egy órán, felelőssége van a csoportban, hogy függ a másik munkájától, hogy egyformán vesz részt a munkában.
De jó látni, hogy növekszik az önbizalmuk a csoportmunka során. Mindenkinek a saját szintjéhez képest. Hogy megértett valamit, amit eddig nem, hogy át tudta gondolni a többiekkel azt, amit eddig nehezen. Hogy volt kedve a munkához, mert figyeltek rá. Nem én, a többiek. És lassan közösséget formál az ilyen munka. Persze nem lehet mindig mindenhol. Csak van helye, szerepe a tanításban. Ha hagyjuk a gyerekeket megérteni, ha megvárjuk, amíg megérti a tanulnivalót, akkor lehet valódi sikert elérni, és nem csupán letudtuk a tanulnivalót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése